Hoe overleef je je Bikram yoga les? (Deel 2)

Nieuws 23 October 2018

Hoe wordt achterover buigen leuk? :-)

Natuurlijk hebben jullie inmiddels allemaal Deel 1 van “Hoe overleef je je Bikram yogales” gelezen ;-)! Dus je komt al regelmatig naar onze lessen én het wordt nu (met de tips uit Deel 1) steeds makkelijker om rustig te blijven ademhalen gedurende de les. Toch?!

Nu vraag je je misschien nog wel af hoe het komt dat je je in de meeste lessen nèt vóór of tenminste tijdens de eerste achteroverbuiging van de les toch nog wat ongemakkelijk voelt (en misschien ook in de daarop volgende achteroverbuigingen in de rest van de les?). Geen nood! In dat geval lig je helemaal op schema. Het is helemaal normaal dat je je in het begin van je yogabeoefening (en zelfs vaak nog als je al wat meer ervaring hebt) ongemakkelijk voelt wanneer je achterover buigt. En ook dat je dit misschien (heel erg) spannend vindt! Hoe zit dat dan én hoe zorg je ervoor dat je je ook tijdens de achteroverbuigingen goed blijft voelen? En zorg je er zelfs voor (dare I say it) dat deze tot jouw favoriete gedeeltes van de les gaan behoren?

De meeste van ons brengen grote gedeeltes van de dag door in een voorovergebogen houding. Daarmee bedoel ik (een beetje jammer) geen yogahouding, maar gewoon de dagelijkse houdingen: Zittend achter je bureau, zittend op de bank, zittend op de fiets, gebogen over telefoon of tablet, voorover gebogen in de keuken terwijl je eten aan het koken bent, enz. Dit gegeven maakt helaas dat onze rug (en de rest van ons lichaam, omdat dit nu eenmaal vastzit aan onze rug) heel erg gewend is aan de naar voren gebogen stand. Soms zelfs zo erg dat hierdoor (chronische) nek- en rugklachten ontstaan. Maar zover hoeft het niet eens te komen om de noodzaak van de tegengestelde beweging te begrijpen. Je hoeft alleen maar naar oudere mensen te kijken om te zien wat het effect is van een leven lang (vooral) voorover buigen.

In essentie is je rug (je wervelkolom) gemaakt om beide kanten (naar voren én naar achteren) te buigen (en daarnaast natuurlijk ook gelijkelijk naar links en rechts in zijbuigingen, maar dit terzijde). Je kunt dit goed zien bij (jonge) kinderen die (tijdens het spelen of wanneer je ze vasthoudt) even gemakkelijk naar voren als naar achteren buigen. Als volwassenen is de buiging naar achteren in veel gevallen een “verwaarloosde” beweging geworden die niet gemakkelijk wordt opgezocht en zeker niet in de gang van de dagelijkse bezigheden.

Verrassende verbetering

Een van de redenen dat het regelmatig beoefenen van Bikram yoga al vrij snel grote verbeteringen in de rug teweeg kan brengen is door de manier waarop vanaf het begin van de les wordt gewerkt aan alle bewegingsmogelijkheden van de rug. In alle vier de richtingen: naar beide zijden, naar achteren, en naar voren. Altijd wordt gewerkt vanuit lengte (strekking waardoor ruimte ontstaan in de rug), voordat de buiging wordt gestart. Dit maakt dat veel deelnemers wanneer zij enkele lessen met deze techniek(en) hebben gewerkt, al meer ruimte (en minder pijn/spanning) ervaren in de rug en vaak ook (daarmee samenhangend) in nek en schouders.

Waarom voelt het spannend?

  • Een van de belangrijkste redenen waarom naar achteren buigen vaak wat spanning of zelfs angst naar boven brengt is omdat je door naar achteren te buigen de voorkant van je lichaam letterlijk opent. Dit gebied (keel, hart, borst, buik) is het gebied wat vaak (bewust of onbewust) beschermen. Het is ook het gebied waar we vaak onze emoties bewaren.
  • Heel praktisch kan het ook gewoon spannend zijn omdat je eerder last van je nek of rug hebt gehad en bang bent om je nek/rug nu weer echt te gaan gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat je in volledig vertrouwen en in ontspanning achterover kunt buigen zodat je rug (en de rest van je lichaam) het enorme voordeel/effect kan gaan ervaren dat de achterover buigen biedt?

  • Voordat je begint en tijdens de houding: Blijf rustig ademhalen (zie ook Deel 1)
  • Bedenk dat je helemaal niet ver in de houding hoeft te gaan om het positieve effect uit de houding te halen. Sterker nog, wanneer je met de juiste techniek een begin maakt met de houding en met een rustige ademhaling in de houding kunt blijven voor de volledige duur van de houding, haal je vanaf het begin al veel meer uit de houding dan wanneer je in 1x heel diep in de houding beweegt en er (bijna) direct weer uitkomt omdat je de houding op dat punt nog niet met controle (en net ademhaling) kunt vasthouden.
  • Adem rustig in en strek omhoog (maak lengte).
  • Kijk omhoog.
  • Adem rustig uit en blijf omhoog kijken (dit kan al voldoende zijn). Wanneer het goed voelt kun je rustig verder omhoog en naar achteren kijken. Door te werken met je ogen stimuleer je ook je wervelkolom om langzaam naar achteren te buigen. Dit komt omdat je oogzenuw is verbonden met je wervelkolom (beide onderdeel van jouw zenuwstelsel). Waar je ogen naartoe kijken, daar gaat/wil je lichaam heen bewegen.
  • Blijf rustig door ademen gedurende de houding en kom aan het einde van de houding ook altijd met je ademhaling (op een inademing) weer uit de houding.
  • Blijf ook wanneer je uit de houding komt rustig bewegen. Met je ogen volg je langzaam weer de hele weg terug uit de houding. (In plaats van dat je jezelf als het ware uit de houding naar voren “gooit”.)

Kortom, geef jezelf (je lichaam en je hoofd) de tijd om te wennen aan het achterover buigen. “Less is more” is hier in veel gevallen zeker van toepassing. Maak elke les een begin, zonder iets te forceren en zonder direct “diep” in de houdingen te willen gaan. Je merkt dan dat je sneller dan je misschien zou verwachten meer vertrouwen opbouwt in je nek, je rug, en in het feit dat het helpend voor je wervelkolom is om met de juiste techniek achterover te buigen.

Veel succes en plezier :-)

Vertel ons zeker na de les wat jouw ervaring is met de achteroverbuigingen en stel ook zeker je vragen bij de balie. We helpen je graag verder!

Namasté, Bettine

Bettine Meijer, eigenaar & oprichter van Bikram Yoga Haarlem