Onze positie met betrekking tot Bikram Choudhury

Toen ik Bikram Yoga Haarlem (BYH) opende in 2010, was het idee simpel. Een veilige plek creëren om Bikram Yoga te geven en te beoefenen waar mensen zich welkom voelen. Door de jaren heen heb ik 1000-en deelnemers deze yoga zien beoefenen met de inzet en toewijding die daarvoor nodig is (wat niet makkelijk is), met voor hen als resultaat diepgaande verbetering van de kwaliteit van hun leven. Bikram Yoga, door zijn eenvoud van 26 houdingen, 2 ademhalingstechnieken in een verwarmde ruimte voor 90 minuten, was en is nog steeds het beste instrument dat ik heb gevonden om een gezonde en diepgaande impact te hebben op het leven van zoveel mensen, ongeacht leeftijd, maat, lichamelijk vermogen, of gezondheidstoestand.

In de laatste paar jaar zijn er afschuwelijke onthullingen geweest over Bikram Choudhury (BC), de man die de 90 minuten 26 houdingen serie introduceerde die bekend is als Bikram yoga. De beschuldigingen omvatten machtsmisbruik, seksueel wangedrag, en aanranding.

Voor alle duidelijkheid, ik veroordeel dit gedrag volkomen. Ik steun de vrouwen en mannen die slachtoffer zijn geweest van dit misbruik. Ik draag op geen enkele manier financieel bij aan BC. BYH is ook nooit onderdeel geweest van een franchise en heeft BC nooit geld gestuurd afkomstig uit de dagelijkse activiteiten van BYH. Voor wat betreft de naam "Bikram Yoga Haarlem", daar is nooit op enige manier voor betaald.

Vanaf de start van BYH heb ik de lat hoog gelegd voor yogadocenten die bij mij lesgeven. Al mijn yogadocenten hebben eerst een aantal jaren regelmatig les bij mij gevolgd, hebben de voorbereiding op de docentenopleiding bij mij gevolgd, lieten talent zien voor lesgeven voorafgaand aan de opleiding, en hebben een grote passie voor yoga en voor wat yoga mensen brengt. Met als resultaat een geweldig team van yogadocenten dat de hoge kwaliteit yogalessen die wij bij BYH aanbieden ondersteunt en waarborgt.

In 2012 kwamen geruchten naar buiten over wangedrag op een Teacher Training geleid door BC, de details van dit wangedrag waren nog onduidelijk. In 2013, trad Sarah V vervolgens naar buiten met haar verhaal. Ik besloot geen toekomstige yogadocenten meer naar de Teacher Training geleid door BC te sturen (op dat moment de opleiding voor Bikram methode yogadocenten). Sindsdien stuur ik toekomstige yogadocenten naar de 500+ uur Teacher Training van de Raja Yoga Academy voor de opleiding tot Bikram methode yogadocent. Voor deze opleiding (gevestigd in de VS) geef ik jaarlijks zelf les en ik maak deel uit van hun International Faculty. De Raja Yoga Academy is op geen enkele manier verbonden of geaffilieerd met BC’s Teacher Training. De Raja Yoga Academy Teacher Training biedt een volgende generatie Teacher Training voor de Bikram method yoga practice.

De naam van mijn yogaschool verwijst naar de yoga methode waarin wij lesgeven bij BYH. Ik en mijn staf hebben keihard gewerkt aan een sterke en positieve reputatie. "Hot yoga" is een verzamelnaam geworden voor alle yoga die in een verwarmde ruimte wordt beoefend. Wat wij aanbieden is een specifieke serie houdingen gegeven in een omgeving die voldoet aan specifieke voorwaarden met een geweldig resultaat. Bij mijn yogaschool geven we alleen les in de Bikram methode yoga serie, vandaar de naam "Bikram Yoga Haarlem".

Mocht je vragen hebben, neem zeker contact op en stuur mij (Bettine) een email via – info@bikramyogahaarlem.nl

Klik hier voor een artikel in de Volkskrant van november 2019 over bekende yogadocenten en seksueel wangedrag. Therese Aartsen (eigenaar van Bikram Yoga Amsterdam) wordt hierin ook geinterviewd. (zie halverwege het artikel voor haar woorden).

Namasté,

Bettine Meijer, eigenaar en oprichter van Bikram Yoga Haarlem